Hoe de Nederlandse international Nedis scoort op de IFA in Berlijn

Stop-contact levert stopkracht op vakbeurs voor leadgeneratie klanten werven voor beursstand IFA Berlijn gangpad beursstand

Tussen al het grote geweld van de wereldmerken staat Nedis, met de hoofdvestiging in ’s Hertogenbosch, als nieuwkomer op IFA 2013 in Berlijn. In hal 2.2 met een wat bonte verzameling aan merken, zoals Ricoh, Nikon, Intel en de Duitse televisiezender ARD.

“Ik had natuurlijk liever bij de concurrenten gestaan zoals Hama, maar we hebben vrij laat besloten om deel te nemen en zijn hier ook nog eens voor het eerst, dus dan heb je niet veel te kiezen”, vertelt Segment Marketeer Jan Vis, die de beursdeelname coördineert.

Een ambitieuze doelstelling zorgt dat iedereen op de stand gefocust is

Hoofddoel van de beursdeelname is het nieuwe Nedis bekend te maken, aldus Vis. Van origine is het een familiebedrijf dat groot is geworden met het inkopen van een enorme variatie aan producten in China, om die vervolgens aan retailers te verkopen. Eerst richtte het bedrijf zich op onderdelen, maar toen de eigenaar signaleerde dat repareren van apparatuur uit zwang raakte, werd overgestapt gemaakt naar accessoires voor consumentenelektronica.

Nedis groeide uit tot een internationaal bedrijf met distributiecentra in 17 landen, sterk in een breed assortiment producten in verschillende kwaliteiten en een uitmuntende logistiek.

Omslag na overname

Vorig jaar is Nedis overgenomen door een Zwitsers beursgenoteerd bedrijf en dat heeft een aantal veranderingen in gang gezet. Vis: “We hebben de omslag gemaakt van producten naar retailconcepten. We doen geen ‘one-shot-deals’ meer en het hele sortiment heeft een keurmerk-waardig kwaliteitsniveau.

We leveren nu negen eigen merken en een groot aantal A-merken.” “Ook de manier van communiceren is veranderd. Voorheen werd de nadruk gelegd op hoe groot Nedis is. Zoveel filialen, zoveel landen, zoveel producten, zoveel personeel, zo’n grote distributiehal…. . Nu vertellen we meer wat we voor de klant kunnen betekenen. Eigen retailconcepten, mooi verpakt en gepresenteerd, die men zo in de winkel kan zetten. Webwinkels bieden we uitgebreide productfeeds, zodat een consument zoveel mogelijk informatie krijgt over een product, inclusief video’s die we zelf maken. Hoe meer informatie een consument over een product krijgt, hoe groter de kans is dat die dat product koopt. Daarnaast kunnen wij de producten snel uitleveren, als het moet direct naar de consument, met de bon van webwinkel erbij.”

De Nederlandse international Nedis gebruikte de IFA in Berlijn om haar nieuwe koers te communiceren aan de retailers. En om leads te verzamelen. Heel veel leads!

Dit alles heeft het bedrijf vertaald in de leus ‘Nedis gives you selling power’ en die verder uitgewerkt in de ‘5 ways to selling power’, visueel gemaakt door vijf in formaat toenemende sterren. Op de uitnodiging, die werd gestuurd naar 5.000 key accounts en prospects, kwamen deze terug met de vraag ‘Ga je mee met ons op ontdekkingsreis?’. In de stand komen de vijf sterren terug in de route langs de displays. De bedoeling is dat de sales mensen met geïnteresseerde beursbezoekers de route aflopen, om op elke stopplaats mondeling uitleg te geven over het betreffende voordeel van samenwerken met Nedis.

Leadformulieren

Om ook potentieel aantrekkelijke klanten uit het gangpad te vissen is Viktor Luttikholt van Stopcontact ingeschakeld, die ook de ontwikkeling van het beursconcept heeft begeleid. “Hij weet met zijn open vragen snel te bepalen of iemand interessant is voor ons. Die geeft hij dan door aan een sales medewerker, die dan met diegene de route door de stand doorloopt”. De medewerkers hebben een leadformulier waar ze het visitekaartje van de beursbezoeker aan nieten en waar ze aantekeningen op maken over de vragen en behoefte van diegene. Ook staat er de vraag op ‘Hoe verkrijgt u nu zelf verkoopkracht?’. Vis: “Na de beurs doen we een campagne waarin we de resultaten uit deze vraag sturen naar de mensen die een antwoord hebben ingevuld. Daarmee willen we laten zien dat we ook een kennispartner zijn voor de retailer.” Er is ook een tweede leadformulier waarop de sales medewerker aangeeft welke follow-up er nodig is op welke termijn en wat het potentieel is van de betreffende beursbezoeker.

Lees het hele artikel geschreven door Edwin Nunnink ›

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *